Translate

понеділок, 19 січня 2015 р.

Умови вступу до вишів у 2015 році

Що таке базовий і поглиблений рівні складності ЗНО? Скільки становитиме пороговий бал для отримання сертифіката? Що означає «заява за пріоритетом»? Про особливості вступної кампанії – 2015 розповість «Студвей».

Хто складатиме ЗНО, а хто – вступні екзамени?

Згідно з Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів у 2015 році, ЗНОпотрібно складати випускникам, які мають повну середню освіту і вступають на навчання до вишів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (для медиків – магістра).
Вступні екзамени складають абітурієнти, які:
  • мають базову загальну середню освіту і хочуть вчитися на молодшого спеціаліста;
  • мають диплом молодшого спеціаліста і вступають до вишу на бакалавра за спорідненим напрямом підготовки.
Споріднений напрям означає, що випускник-медик може вступити тільки на медичні спеціальності. Перелік спеціальностей – тут.

Коли реєструватися?

Реєстрація на пробне ЗНО розпочнеться 1 листопада і триватиме до 15 грудня. Зареєструватися можна на сайті регіонального ЦОЯО, на території обслуговування якого ви бажаєте проходити тестування (не обов’язково за місцем проживання). Перелік центрів – тут.
Пробне ЗНО відбуватиметься:
21 березня 2015 року – з української мови та літератури;
28 березня 2015 року – з решти предметів.
Коштує пробне ЗНО 89 грн. Квитанцію, що з’явиться на персональній сторінці після реєстрації, потрібно роздрукувати й оплатити в банку.
У день пробного ЗНО для допуску до участі в тестуванні зі собою мати:
  • паспорт (свідоцтво про народження);
  • запрошення (його теж потрібно роздрукувати з персональної сторінки);
  • квитанцію про оплату.
Дат реєстрації на основне ЗНО поки не оприлюднюють.
test

Зі скількох предметів можна складати ЗНО?

На сайті УЦОЯО повідомляють, що не більше ніж із чотирьох. ЗНО 2015 буде проводитися з української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської та французької мов.
До 1 грудня 2014 року виші повинні затвердити Правила прийому, де зазначатиметься перелік предметів, із яких випускникам потрібно подати сертифікати ЗНО, та необхідний рівень складності для результатів ЗНО з української мови та літератури і математики. Цю інформацію оприлюднять на офіційних сайтах вишів.

Про рівні складності

Під час реєстрації на ЗНО з української мови та літератури і математики абітурієнт повинен зазначити, якого рівня тестування він бажає проходити: базового чи поглибленого. Дізнатися, який рівень тестів із предмета потрібен для вступу на конкретну спеціальність в університеті, можна буде після 1 грудня.
Тестування базового рівня є обов’язковим для всіх абітурієнтів. Тим, хто обрав поглиблений рівень, потрібно буде спочатку написати базовий, а потім, за додатковий час, ще й поглиблений.

ДПА в тесті з мови

Базовий тест з української мови та літератури складатиметься з двох частин:
  • завдань державної підсумкової атестації;
  • власне тесту.
Завдання ДПА оцінюватимуть максимум у 12 балів, тестову частину – від 100 до 200. Якщо абітурієнт обрав поглиблене тестування, він отримає два результати за шкалою від 100 до 200 за базовий і за поглиблений рівні.
У тесті з математики ДПА не буде.
test

Скільки балів можна отримати?

Базовий і поглиблений рівні оцінюватимуть від 100 до 200 балів. Для базового рівня визначатиметься поріг – склав/не склав (а не 124 бали, як раніше). Сертифікати видаватимуть тільки тим, хто склав. Пороговий бал встановлює спеціально створена комісія, до складу якої входитимуть учителі, викладачі та науковці. Про поріг дізнаємося безпосередньо перед ЗНО, коли комісії будуть сформовані.

Як визначатимуть конкурсний бал?

Конкурсний бал – сума балів вступника за:
  • бали кожного сертифіката ЗНО;
  • середній бал атестата;
  • бал за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення),
помножені на вагові коефіцієнти, сума яких дорівнює одиниці. Коефіцієнти визначає виш у Правилах вступу.
До прикладу, для вступу на спеціальність «Комп’ютерна інженерія» 200 балів за сертифікат із мови мають менше значення, ніж 200 балів із математики, тому під час підрахунку конкурсного бала (тобто суми всіх результатів) бали з мови помножать на коефіцієнт 0,3 (якщо за рішенням вишу мова має становити не більше 30% всього результату), а бали з математики – на 0,5.
Згідно з Умовами прийому, вагові коефіцієнти повинні становити:
  • для сертифікатів ЗНО – не менше 20% (min 0,2);
  • для середнього бала атестата – не більше 10% (max 0,1);
  • для результатів конкурсу розумових і фізичних здібностей – не більше 25% (max 0,25);
  • за призове місце на IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових предметів чи III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України – не більше 5% (max 0,05);
  • за успішне закінчення підготовчих курсів вишу, обсяг навчальних годин яких становить не менше 150 аудиторних годин, а термін навчання – не менше трьох місяців, для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності – не більше 5% (max 0,05).
Наприклад, тест1 (0,3) + тест2 (0,5) + атестат (0,1) + МАН (0,05) + курси (0,05) = 1.
До конкурсного бала додатково додаються бали за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вишу для вступу до нього.
test

Пріоритет заяв

У 2015 році, як і в попередні, можна вступити максимум до 5 вищих навчальних закладів і не більше ніж на 3 напрями підготовки в кожному з них. Тобто всього вступник може подати 15 заяв, на кожній із яких потрібно буде зазначити пріоритетність (1 – 15). Заява з пріоритетом 1 – спеціальність, на якій абітурієнт хоче навчатися найбільше.
Отже, перед поданням необхідних документів абітурієнт повинен добре подумати, до якого вишу і на яку спеціальність він хоче найбільше. Пріоритетність, визначена вступником в заяві про участь у конкурсі, не може бути змінена протягом вступної кампанії.

Які документи подавати?

Заяву на вступ можна подати в електронній (заповнивши форму на сайті вишу) і паперовій формі.
Під час подання заяви в паперовій формі вступник спершу пред’являє:
  • паспорт, військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження (для осіб, які за віком не мають паспорта) або інший документ, який засвідчує особу і громадянство;
  • атестат (або диплом) і додаток до нього;
  • сертифікат (сертифікати) відповідного рівня ЗНО (для вступників після 11 класів).
Якщо цих документів не пред’явити, документів приймальна комісія не прийме.
Пізніше:
  • атестат (або диплом) (оригінали або копії);
  • сертифікати відповідного рівня ЗНО (оригінали або копії);
  • копію документа, що посвідчує особу та громадянство;
  • 6 кольорових фотокарток розміром 3х4 см.
Як бачимо, цього року медичної довідки не треба.
Варто зауважити, що вступник подає сертифікат ЗНО, виданий тільки у 2015 році. Сертифікати попередніх років не приймають!

Строки вступної кампанії – 2015

Прийом заяв і документів розпочинається 10 липня і закінчується:
  • для вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти – о 12.00 1 серпня;
  • для вступників, які проходять співбесіду, складають вступні екзамени у вишах, проходять творчі конкурси, – о 18.00 24 липня. Співбесіди і вступні екзамени проводять із 25 липня до 1 серпня.
Списки рекомендованих до зарахування осіб з’являться не пізніше 12.00 2 серпня. Вибір вступниками місця навчання здійснюється до 18.00 6 серпня.

Зарахування за пріоритетами заяв

Якщо вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до 1-го власно обраного пріоритету, він втрачає право участі в подальшому конкурсі за наступними пріоритетами.
Якщо вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до 2-го власно обраного пріоритету, він втрачає право участі в подальшому конкурсному відборі за наступним пріоритетом, при цьому зберігається його право участі в конкурсі за першим. Тобто зараховуються спочатку заяви з найвищим пріоритетом, а всі наступні анульовуються. Усіх зарахують в одну хвилю.
Вступники, яким анульована рекомендація до зарахування на бюджетні місця, не втрачають права участі в конкурсі на місця, що фінансуються за кошти фізичних і юридичних осіб.
Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 7 серпня.
Зарахування на бюджет відбувається 8 серпня, на контракт – 14 серпня.
test

Хто може вступати поза конкурсом?

Згідно з Умовами прийому на навчання, право на позаконкурсний вступ мають:
  • ветерани війни, герої праці, нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні.
  • інваліди I та II груп і діти-інваліди віком до 18 років;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • особи, батьки яких шахтарі зі стажем підземної роботи не менше 15 років або батьки яких загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи (таке право надається абітурієнтом тільки впродовж 3 років після здобуття повної загальної середньої освіти);
  • члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах;
  • чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор – за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

Хто може отримати ваучер на навчання?

В Умовах прийому до вишів визначаються такі джерела фінансування підготовки фахівців:
  • за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів;
  • за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;
  • за ваучерами;
  • за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб.
Ваучер – сертифікат, яким можна оплатити навчання у вищому навчальному закладі. Максимальна вартість навчання не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 12180 грн (якщо перевищує 12180 грн, то абітурієнт або роботодавець можуть оплатити різницю вартості навчання).
Право отримати ваучер мають тільки абітурієнти віком понад 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років.
Ваучери видають міські, районні, міськрайонні та районні (для міст із поділом на райони) центри зайнятості населення для підвищення кваліфікації за професіями з переліку.
Для отримання ваучера абітурієнт подає до центру зайнятості:
  • заяву;
  • паспорт;
  • трудову книжку (дублікат трудової книжки);
  • документ про професійно-технічну або вищу освіту (дублікат такого документа);
  • ідентифікаційний код,
з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом.
Якщо трудова книжка або відповідні записи в ній відсутні, особа подає довідку, видану за місцем роботи або архівною установою про прийняття та звільнення з роботи, чи цивільно-правовий договір або інші документи, що підтверджують період зайнятості особи.
Не можуть отримати ваучер:
  • особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;
  • особи, які проходили протягом останніх 5 років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • особи, зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні.
Зичимо успіхів!
Фото: studyinchina.universiablogs.net, academyoflearning.ab.ca, blog.tutorhub.com, edinversity.files.wordpress.com, blog.abodo.com
Щоб повідомити про помилку, необхідно виділити відповідний текст, натиснути Shift + Enter або клікнути тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар